Moj internet dnevnik
Azazriel
Blog
ponedjeljak, travanj 9, 2007
Dugih 25 godina živio sam u zabludi da krvavo meso ne može biti dobro. Samo ono, tanko narezano i reš pečeno. Temelji te ideje drastično su se promijenili na jednoj večeri u Italiji. Uvod (postariji gospodin, iskusan gurman): kak to misliš nije ti fino? Si probal opće kad? Na jelovniku: biftek od angusa, srednje pečeno. Objašnjenje; angus, ili crni angus, vrsta je škotskog goveda goveda te se bifteci ovog goveda smatraju najboljima (http://en.wikipedia.org/wiki/Angus_cattle). Nakon kratkog nagovaranja (ipak direktoru ne možeš reći ne), stigao je tanjur s komadinom mesa, a nakon prvog zareza nožem po njemu, otvorio se pogled na njegovu ružičastu unutrašnjost, dok je tanjurom iz njega počela curkati smećkasto-crvenkasta tekućina. Prije no što sam odrezani komad mesa unio u usta i osjetio neobičan okus i teksturu sirovog, mekanog mesa, glavom mi je posljedni put prošlo; bože, valjda smo s razlogom otkrili vatru, da pečemo na njoj. Još je sljedećih par zalogaja prošlo u pažljivo premetanje komada mesa po ustima, ispipavanju mekoće, uz lagane zagrize i gnječenje kako bih iskušao prštanje sokova po ustima. Na kraju večere ostao sam iznenađen zadovoljstvom pojedenim, a sljedeća pomisao je bila kako bih trebao ovo češće prakticirati. Nakon naglas izrečene ideje, sljedilo je upozorenje onog postarijeg gospodina s početka priče: ne bilo gdje jesti biftek jer buju ti se zgadili. I, pravilo broj dva, biftek uglavnom mora imati okus po sebi, ne ga utapati u umacima! Biftek broj dva uslijedio je koju godinu poslije i to nakon, vjerujte, dugo traženja i ispitivanja gdje u Hrvatskoj naći restoran s dobrim biftecima. Nakon cjelodnevnog rada, uz mali snedvič, bili smo gladni kao vukovi, a grad Rijeku uopće nismo poznavali. Odnosno, Franjo je poznavao, ali samo onaj, pankerski dio :). Šetali smo gradom i promatrali restorane te pokušavali otkriti čarobnu formulu prema kojoj bismo na prvi pogled mogli procijeniti gdje bi se moglo dobro jesti. Hvala bogu da tu i tamo ima pametnih ugostitelja koji ispred lokala postave svoj meni te i bez ulaska možete vidjeti što ima za pojesti. U meni se probudilo sjećanje na biftek te me je u potpunosti restoran osvojio time što je na meniju bio naveden. Zaboravih ime restorana, ali iznutra izgleda kao neki night bar te smo mislili da vam uz jelo konobarica poslužuje i masažu; regular or body to body? Prvi strah je nastupio kada je umjesto konobarice nastupio konobar; bože, ne želim od njega niti regular niti body to body! Sva sreća što s njegove strane nije bilo niti neobičnih osmjeha niti namigivanja glede dodatnih usluga pa smo završili time što smo naručili biftek s prilogom od povrća na žaru. Što zbog gladi i umora, a što zbog toga što je bio stvarno dobar, u rekordnom roku ostali smo praznih tanjura. Nice touch je bio što su nam uz prilog dali senfa. Ukoliko ga nanesete na biftek u sasvim tankom sloju, daje jelu poseban štih. Za treći puta, razmišljao sam o posjeti tom famoznom steak houseu "Fort Apache"; kod Sv. Nedjelje o kojem svi pričaju, sve dok mi jedan drugi postariji gospodin nije predložio restoran "Cimplet" u Varaždinu. Navodno, bolje ih spremaju od razvikanog "Fort Apachea". Iskoristio sam ugodno s korisnim te s jednom gospođicom otišao tamo na valentinovsku večeru. Osim standardnog menija, pripremili su i posebni, valentinovski, kompletnu večeru. Tako sam odabrao meni s vinskom juhom sa šafranom, biftek s valjušcima od krumpira (koji, su sasvim prigodno, bili u obliku srca) te za desert sorbet od šumskog voća. Sam restoran i ostatak jela tema su za neki drugi članak, ovdje ću se ipak držati bifteka. I opet, srednje pečeni, biftek je (doduše malo umanjenih dimenzija) ispao upravo savršen. Iznutra lagano ružičast sa sokovima koji su se nakon svakog rezanja širili tanjurom. Posebni dodatak je bio taj što je biftek s bočne strane bio premazan s malo loja. Izvrsno! Odlučio sam smanjiti vrijeme čekanja između dva bifteka te sam nakon kojih mjesec dana promijenio restoran i opet probao biftek. U "Maloj hiži", teleći biftek s neutralnim prilogom, pečenim krumpirom. Kolega digić naručio je isto jelo, uz razliku da je on uzeo zelenu salatu s maslinovim uljem, a ja matovilac s bučinim uljem. Radoznalo je gledao moju salatu i čudnu tamnu tvar koja nije bila aceto balsamico. Nakon što je probao, odlučio je da će to biti njegov izbor salate kada je u Hrvatskoj. Da ne nabrajam opet uživancije srednje pečenog mesa, fine teksture, reći ću samo da je pauza do idućeg bifteka bila do sada najkraća. Tako sam se s onim istim digićem drugi dan zaputio u restoran "Barok" u Čakovcu. Na meniju biftek u umaku od zelenog papra. Jela s ovakvom kombinacijom papra su mi ostala u dobrom sjećanju nakon jedne večere, opet u Italiji, kada sam jeo, više se ne sjećam točno što, s četiri vrste papra. Postoji nešto vrlo primamljivo kada zubima mrvite velika zrna papra te vam se u ustima miješa i isprepliće s okusima mesa... Uglavnom, ovo je bilo uvjerljivo najgore iskustvo; prvo mi je bilo sumnjivo što me teta konobarica nije niti pitala kako želim pripremljen biftek nego sam ju na odlasku morao zaustaviti i naglasiti da želim srednje pečen. Nakon toga, srce me je zaboljelo kad je mlada dama donijela tanjur, na tanjuru lijep komad mesa, a čija se vanjština uopće nije vidjela jer je bio u potpunosti zalijan umakom od papra. Prvi zarez u meso donio je drugo razočaranje; meso nije bilo očišćeno od žilica te sam se morao dobrano naučiti da komadić koji je imao tendenciju ulaska u moja usta odvojim od glavnog komada mesa. Prvi unos mesa u usta donio je i treće razočaranje; biftek mora biti mekan, meso koje žvačete mora se osjećati. U ovom slučaju, nula bodova. Ružičasto meso je bilo gnjecavo i teško ga je bilo prožvakati, stalno se vuklo po ustima. Jedini zaključak koji sam morao donijeti je bio taj da kuhar svjesno zalijeva biftek takvom enormnom količinom da u njemu utopi sve nesavršenosti bifteka. Zaključak se može iščitati iz jednog; uvijek za mnom ostane prazan tanjur. Ovdje to nije bio slučaj.
azazriel @ 15:04 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Arhiva
« » stu 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Beyond everything
RSS Moj RSS
Index.hr
Nema zapisa.